virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

2 D SLU undviker inte tillräckligt partiskhet, igen.....

Svaret sent natten till söndag från dej Lars Lundqvist orsakar följande kommentarer. 

Lundqvist skrev: "Om vi går tillbaka 150 år hamnar vi på 1864... Nej, det finns inga försöksytor av någon sort som är följda i 150 år, oavsett vad det handlar om. Den svenska skogliga fältforskningen startade på allvar i början av 1920-talet."       Detta är känt och frågan ställdes inte så. Det kan dock ändå vara motiverat att säga att när försöksverksamheten inleddes på 20-talet var det väl en hel del skogsmark som borde varit i skogskultur motsvarande ca 50 år och passat för verksamheten.  Fråga 1. Om så inte var fallet är väl de goda provytor med hyggesfritt du syftat på inte ens sådana som har idealiska förutsättningar ännu och kan bli ännu bättre?

Lundqvist skrev: " Man etablerade då bland annat ett antal så kallade "försöksparker" på tre platser i landet, alltså skogsområden som uppläts av staten för skogliga fältförsök: Tönnersjöheden i Halland, Siljansfors i Dalarna och Kulbäckliden i Västerbotten."      Vad jag hört var Tönnersjöhedeni Halland mycket präglat av ljunghedar. Så där var förutsättningarna väl sämst. Exkursionen jag var på för några år sedan där, den visade att de inte kunde visa upp ens något bestånd  som hade längre och goda förutsättningar för hyggesfritt. Detta bekräftar att hyggesfritt "har blivit så ungt" att  utvärdering på långvariga objekt inte kan ske.

 

Låt oss återgå till förra inläggets frågor :

Fråga 2.  Bör vi tolka ditt tidigare svar så här då "och brukar tvärtom visa upp försöksytor med god produktion, nu senast vid kursen/exkursionen på Siljansfors. Där fick deltagarna se en yta som senaste 12-årsperioden producerat 9 m3sk/ha&år på en mark som vi hade bedömt som G24. Förklaringen ligger i att vi där byggt upp virkesförrådet."      att du sett flera försök med lika goda resultat som det du nämner här?

Fråga 3. Är det så att ytorna som du syftar på, ändå inte har 150 års kontinuitet till hyggesfritt som behövs för absolut full bedömning om resultat? (Detta anser jag är bekräftat i ditt svar i natt.)

Fråga 4. Hur lång kontinuitet med hyggesfritt har några av de bästa ytorna? Vad bör bli följden effektmässigt vid längre kontinuitet av denna skötselmetod?

Taggar: SLU;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: