virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

2 C SLU undviker inte tillräckligt partiskhet, igen.....

Lördagssvaret (2 B SLU...) från dej Lars Lundqvist leder till följande fråga.

Bör vi tolka ditt tidigare svar (lördagen 2 SLU) så här då "och brukar tvärtom visa upp försöksytor med god produktion, nu senast vid kursen/exkursionen på Siljansfors. Där fick deltagarna se en yta som senaste 12-årsperioden producerat 9 m3sk/ha&år på en mark som vi hade bedömt som G24. Förklaringen ligger i att vi där byggt upp virkesförrådet." att du sett flera försök med liknande goda resultat, som det du nämner här?

 

Är det så att ytorna som du syftar på, ändå inte har 150 års kontinuitet till hyggesfritt som behövs för absolut full bedömning om resultat?

Hur lång kontinuitet med hyggesfritt har några av de bästa ytorna?

Taggar: SLU;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Lars Lundqvist, SLU
skriven :

Om vi går tillbaka 150 år hamnar vi på 1864...
Nej, det finns inga försöksytor av någon sort som är följda i 150 år, oavsett vad det handlar om. Den svenska skogliga fältforskningen startade på allvar i början av 1920-talet. Man etablerade då bland annat ett antal så kallade "försöksparker" på tre platser i landet, alltså skogsområden som uppläts av staten för skogliga fältförsök: Tönnersjöheden i Halland, Siljansfors i Dalarna och Kulbäckliden i Västerbotten.

Om du vill läsa på om vilken forskning som finns publicerad i Norden om hyggesfritt så finns det en sammanställning här:

http://shop.skogsstyrelsen.se/sv/publikationer/rapporter/virkesproduktion-och-invaxning-i-skiktad-skog-efter-hoggallring.html