virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Nyhet

I kväll är det möte om framtiden för Orsa besparingsskogs framtid.

Skogen avsattes för bygdens utveckling och var ett motdrag mot de omfattande uppköp som skogbolag gjorde och dessa innebar att värdena på stora ytor flyttades till annan ort.

Nu vill några bolag som köpt in sig i besparingsskogen genom nytt utbetalningssystem komma åt pengar och föra dem till bolagen på ny väg.

Det verkar med få ord vara en värdeförflyttning från platsen där värdena bildats.

Den extrema ekonomiska präglingen i en bokföring och tjänstemän från företagen med ensidig uppgift att ta hem spelet, de försöker nu ta fördelar på andras bekostnad.

Dessa situationer kan lätt kantra genom skolade personers retorik och auktoritet, som spelas ut kanske redan genom fordonet de kommer i. Genom övertoner försöker kapitalet ta kommandot över trygghet och viktiga värden för personer, som inte har den tränade retorik som motparten.

Vid konfrontation i dessa fall kan dock en sammansatt och kraftfull majoritet ta kommandot med underliggande hot, som kan bli förödande för bolagen. Minskat intresse för affärer med bolagen och deras produkter kan bli ödesdigert. Ett av bolagen nu har under tämligen många år lidit skada av dåliga affärer. Men skall Orsaborna få bära konsekvenserna av detta?

Fundera på Påvens ord nyligen i EU där han manade mötet att inte bara tänka på ekonomi utan beakta människorna, som är absoluta förutsättningen för fortsättning i EU.

Överutnyttjande har genom historien visat sig orsaka problem och som värst krig.

Taggar: STORA;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: