virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

456 C Södra behöver förbättras .....

I inlägg 456 inleddes belysning av vad skogsbolagen håller på med i syfte att konsolidera sin makt...

Bolagen dominerar i det mesta från VMF, SDC, certifiering, forskning mm. Dessutom är de en svår motpart mot Skogsstyrelsen, som de utnyttjar.

- Ex. de löjliga prisnivåer som förmedlas ut till marknaden är vanligtvis minst 100 kr lägre än vad de betalar vid förhandling. Hur många vet detta förhållande, när tidningen Skogen påstår att de presenterar normala jämförpriser?

Sådan kultur läste man om i Italiens maffia.

- Hur kostnader påverkas fick ni en inblick i genom ATL den 14:e nov Entreprenörsbilagan. Det är i vissa företag total okänslighet för vilka konsekvenser kostnadspress orsakar. Att samarbetsandan dör är uppenbart något företagen nonchalerar. Att de arbetar med kulisser mot skogsägare, det ser de som "nödvändigt", det gör ju andra, även om det ofta innebär sämre arbete av trötta och trängda entreprenörer. Dessa vet nog inte till slut, hur illa det är. Att ofta upptäcka att virkesförlusterna ligger på 30-40 kr/m3 och medel på 20 kr/m3 vill de ofta inte medge.

Inte ens Skogforsk som ser detta förfall vågar ens upplysa om detta problem. De t.o.m. förnekar att medverka i att upplysa om detta.

- Nuvarande systems struktur är så djupt rotat, att det är svårt att bryta med nuvarande generation ledare i företagen, som vill dominera över sina medarbetare.

Taggar: Derome, Holmen, SYDVED, Skogforsk, Skogsstyrelsen, Södra, Vida;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: