virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

3 Komatsu

Invändningarna mot Komatsus drivareutveckling väcker troligen irritation. Då skall noteras att det är för många misstag gjorda under 10 år. Först var deras drivare i tidiga gallringar och åstadkom stickvägar som var grymt breda. Entreprenörer fick dyra lärpengar.

Visning nyligen av hur den arbetade och lämnade gagnvirke på marken, det är just tecken på egenmäktigt förfarande som skogsägare inte skall tillåta. Att med dyra och klumpiga maskiner flytta det olönsammma uppåt i trädgrovlek är farliga varningssignaler. Under visning får utvecklaren åtminstone ta dessa konsekvenser.

Har även sett att längdmätning sätts ur spel vid visning i avsikt, att det skall gå fort. (Ingen injustering av längd.)

Likaså har sortimentsfloran minskats för att körningen ska se snabb och enkel ut.

Det ger intryck av att 10 års utveckling gått med tuppfjät.

Komatsus användning av aggregatet vid avlastning är att "kasta med sig" vikt motsvarande nästan en  m3 varje gång i avlastningscykeln.

Fiberdrive kan lämna aggregat vid sista träd och köra ut med nära en m3 extra nyttolast jämfört mot Komatsu och slippa en högt placerad tyngd på lasten.

Varför driver inte Skogforsk denna positiva utveckling starkare med de 50 milj. kr de fått från skattepengar för att bära fram nya utvecklare.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: