virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

13 Fiberdrive

Inläggen 10-12 (i kategori Teknik) berör vad som upplevs som elefantsjuka i skogsmaskinbranschen. Eftersom det blivit "lappverk"  som försöker lösa ett "problem för stunden".

Ex. Valmets drivare som är en klumpeduns till basmaskin men med ett klent aggregat som är för träd från ca andragallring. Aggregatet skall dessutom användas för att lasta av virke. Onekligen verkar detta vara som att plocka ärtor med gamla hårda kådiga älghudsvantar (som man såg ligga på sågbänken vid cirkelsågen). I mina ögon är detta att skämma ut drivarkonceptet, som borde ha så stor potential annars.

 

Ytterligare exempel på lappverk innebär de påstående som kommer om att nya dieselmotorn som lagen påbjuder, den kräver mer kylning på vissa maskinmärken. Följden blir en fläkt ytterigare som kräver kraft som en personbil på 50-talet.

- Kunde fläktarna riktas neråt skulle väll snart maskinerna betraktas som "svävare". 

 

Detta är för många exempel på hur maskinerna blir indirekt kraftkrävande, tyngre, otympligare och givetvis dyrare. Bevakar Skogsforsk och skogsägare denna utveckling som inte förefaller optimal.

   -----------------

Skulle du i bildens sluttning välja att köra i vinkel mot lutningen med skördare eller skotare?

 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: