virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

483 T Vida problem.

Händelserna vid Bureau Veritas certifieringskontroll ger en märklig bild av låg inlevelse, noggrannhet och objektivitet vid begärd kontroll.

- Som ni såg i förra inlägget, så ökade frimodigheten markant, att kritisera hos såväl BV, Pancert och Vida när de studerade virke från annan avverkning.

 

En märklig atmosfär uppstod när vi kom hem till skogsägarens gård. Då försöker chefen på PanCert Göran Karlsson flytta fokus från felen i gallringen till atmosfären som blivit följden.

- Han säger "Det har blivit onödigt prat i bygderna runt gallringen. Det är en slump att det blivit så här........."

Han uttryckte lite mer av "samma anda", som kändes mycket osympatiskt uttryckt av en organisation, som skall utföra opartisk kontroll på Vidas arbete. Dessutom hade han vid två tillfälle sett mängder av fel från Vida och noterat i skrift tiotalet av dem (113 st vid full dokumentation).

- Skogsägaren som varit nästan helt tyst under förmiddagen, han kände sig grymt förnärmad av Göran Karlssons försök att flytta fokus från Vidas många och tydliga fel till honom i stället för att han försvarat sig.

- Skogsägaren tömde sig nu på ilska på ett ögonblick och förklarade i tydliga och "osminkade" ordalag vad som hänt på avverkningen och bad Göran förklara sig varför då upptäckta fel var bagateller.

- Kravet var tydligt och kraftfullt. Flera års besvikelse över behandling och dålig kvalitet från Vida i nästan allt och PanCerts skogskontroll i lågskor etc. den kom på okonstlat sätt fram på ett ögonblick.

- Göran blev helt ställd av tonen och andan, som inte kommit från "det hållet" någon gång tidigare. Han förmådde inte säga något.

 

- Roland Offrell BV fick rädda situationen/Göran Karlsson.

- Roland gjorde i stället en muntlig sammanfattning av vad han noterat på Vidas gallring. Uppräkningen kändes tyvärr lovande och han fick uppskattning för den. Tyvärr var den simpla skrivning i det simpla protokollet bara en begränsad del av det då muntligt framställda.

 

Begär skriftligt dokument genast eller dokumentera själv, helst med inspelning.

Taggar: Vida, certifiering;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: