virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

483 S Vida problem.

Ni har säkert noterat att Bureau Veritas under certifieringskontrollen inte någon gång själv markerade, att område vi gick igenom var ens tveksamt skött av Vida.

- Därför är följande som inträffade på transportsträckan tillbaka mot gården anmärkningsvärt.

1 BV fick blicken på en trave efter saneringshuggningen av de barkborreskadade områdena, några (3-4) döda barrträdsbitar i energiveden. BV hävdade att denna döda veden skulle lämnats kvar i skogen. OBS att nu fälldes självmant omdöme direkt om utfört arbete: "Så får man inte göra".

 

2 Några hundra meter senare passerar vi en barrvedstrave från samma avverkningsomgång med barkborreskador efter Vidas  felaktiga gallringar i gammal slutavverkningskog.

- Då uttrycker Vidas certifieringsansvarige (Tony Axelsson) en aggressiv fråga: "vet du om entreprenören är certifierad?"

- Jag kunde bara säga att det utgår jag ifrån, han har varit på kurser och är väl förtrogen med certifieringsorganet EC Skog. Känd i bygden för bra jobb etc.

- Detta nöjde sig inte Axelsson med. Han hävdade att detta skulle jag och skogsägaren kontrollerat på handlingar från utbildning.

OBS att Vida utförde 1700 m3 gallring på simpelt sätt med entreprenör, som inte var certifierad. Om övriga som gjorde mer skador vid arbete var certifierade, det har inte gått att få klarhet i.

 

Men Axelsson sa lika mycket i detta läge som under 1.5 dagar tidigare med kontroller på Vidas arbete.

Taggar: Vida, certifiering;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: