virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

42 Fiberdrive

Följande kunde stått i fler Kategorier på Virkesakuten;

En debattartikel i ATL 26 aug. pekar på  "förlamningen" i skogsbruket.

- Ex. utveckling begärs av motpart för egen vinning. Läs artikeln på något sätt.

 

Den suboptimering som förekommer i skogsbranschen är skadlig. Södras marskoningsgaranti är en sådan typisk extra kostnad, som har syftet att vara först och bli populär, men inte lönsammast när kalkylen gransaks av väldigt många skogsägare.

 

Skogsmaskinerna är "kåldolmar" som lappats och byggts på utan att vid lämpliga tillfälle börja på nytt koncept. Gamla komponenter "måste användas" tycker tillverkarna.

- Sannolikt är Besten och Fiberdrive utrustning som väckt nya tankar. Inte minst minskad bränsleförbrukning, som kan bli uppemot 30-40%. Men dessa har "stört" branschen.

 

Skogen är vårt lands viktigaste nettoproducent. Ändå sker så lite på maskinsidan, i en bransch med denna tyngd.

 

- Ett ökat virkesvärde på 500 milj. kr/år (10 kr/m3) är möjligt med central information och eftertanke. Lika mycket till går att erhålla med utbildning. Men Skogforsk lyssnar inte på förslaget, trots min upplysning på flera nivåer.

 

- Är det storföretagen som själva vill dela "Mästarens mantel" och skogsägaren och andra som "måste spela med?

- Så länge bolagen använder "piskan" mot entreprenörer och skogsägare för egna "om än begränsade" vinster, så kommer inget att ske. Många entreprenörer har tappat sin yrkesstolthet. Vad blir följden?

Taggar: Fiberdrive, Skogforsk;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: