virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

346 Södra behöver förbättras

Fredagens Skogsland har en sedelärande artikel om hur skogsföretagens teknikutvecklingsavdelningar avvecklas.
Södra har en spillra kvar, dessutom med tveksam kvalitet enligt skogsägare.
- Själv mins jag hur denna avdelning utnyttjades när jag i arbetet såg att ett maskinmärke "halkade efter" ex. på datorsidan i skördaren. 
Ibland sporde man hur pulsgivare krånglade och tillverkaren nonchalerade problemet. Ex. Valmet hade givare som fallerade 8 ggr bara hos en entreprenör.

Rottne hade en längdpulsgivare som inte tålde kyla. Ett exempel omkring detta var en entreprenör, som jag skulle följa upp apteringen hos. När jag kom, satt han på stockar med pulsgivaren i handen och var förtvivlad. Han hade efter måltid märkt att pulsgivaren inte fungerade när han började köra igen. 
Jag kunde bara säga att för vår övning så får vi acceptera att längdgivaren kan ge bristfälliga värde, vi skulle ändå kunna kontrollera apteringssystematik och annat. 
Entreprenören satte tillbaka pulsgivaren och vi började köra. Allt fungerade. Då säger föraren nu kör vi våra övningsträd tämligen sammanhängande medan det fungera, för han hade märkt att mätfelen kom efter avbrott etc. Med gemensam analys funderade vi på om det var för kallt runt pulsgivaren. Vi misstänkte att det var värmen från entreprenörens hände som värmt upp hölje så pulsgivaren fungerade. Nästa dag monterade han en glödlampa som lyste intill pulsgivaren och han fick full funktion tills vidare.
- Exemplet kunde drivas med teknikstaben som satte tryck bakom och Rottne medgav problemet. Och byte skedde.

Skogsägare måste inse att det är att låta vargen vakta fåren om maskintillverkarna själva får stå för bevakning och kravspecifikation runt utveckling. Så är det mestadels just nu. Tillverkarna påstår då att deras utrustning är "fulländad" och inget nytt kommer för att de vill tjäna pengar "på sin skit".
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: