virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

39b Södra måste förbättras....

Senaste inlägget om Södra har engagerat flera till kommentarer.

 

En skriver: ”Med den dåliga mätning som ibland uppkommer så är de vansinne med skördarmätning. Fungerar under ständig kontroll bara under testmiljö och forskning. Verkligheten är en annan Finns ingen avv/prodledare som idag har skuggan av en chans att kolla så alla skördarförare gör sitt jobb med ständig kalibrering OCH att fel blir tillrättade .Blir det fel så måste  man stanna direkt och lägga kanske mycket långt tid på att rätta till. Kostar mycket för entrep att inte producera.”

 

Min kommentar till ovanstående: Det är bekräftat att många maskiner är dåliga. Har ni läst mej länge så har ni också sett detta skrivet tidigare. Om skördarmätning skulle införas på alla maskiner skulle våldsamma upptäckter göras där det körs med fel prislistor och inställningar. Men OK skördarmätning skulle avslöja de bolag och maskiner som ljuger mot sina skogsägare. Detta avslöjande skulle öka virkesvärdet eftersom inte träden optimeras. Resultatet skulle bli utrymme för justare betalning. Vi är väl många som vill detta.

 

Jag vet problem som kommer att uppstå vid skördarmätning men vi måste avlägsna oss från:

1 Slarv i skogen där stockarna tillverkas.

2 De mer än miljardförluster som dolt stulits från skogsägare och entreprenörer.

3 Nyligen fick en entreprenör erfara att det skulle bli ytterligare 5%. Om ”Observer” fick 5% ökad ersättning (ex. 125 kr x 5% = 6 kr/m3) skulle bara det kompensera för kontroll etc.

4 Den kontroll som måste till blir i stället för den kontroll som görs på dagens virkesmätning.

Det blir något mer än den nästan obefintliga kontroll som arbetsledning gör (se beskrivning av Vida).

 

Vill ni ha kvar dagens falska förhållanden omkring aptering och mätning.

Är ni beredda att ”sätta ner foten” och förändra innan ”skogssidan” helt blir beroende av SDC, som är inköpsbolagens datacentral. Därtill bara virkesköpares avverkningsorganisation att be om rådgivning och avverkningshjälp hos. Där entreprenörerna är tvingade till tystnad omkring fel, som på Södra.

Hur vill ni ha det?

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: