virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

8. Vill ni stoppa köparnas egenmäktiga svindelbetonade......

Följande bör också nämnas omkring synpunkten på motionen till Kinds årsmöte i Tranemo, som nämndes i förra inlägget.

Förtroenderådet skrev att Södras betalning sker i m3fub ”d.v.s. skogsägaren får betalt för hela stockens virkesvolym”.

  • Detta är en betydande överdrift, som verkar vara avsiktlig och i syfte att invagga skogsägare i överdriven trygghet. Likaså skrivs att ” omräkningstal mellan m3to och m3fub, som legat till grund för debatten om ”fuskfub” används inte särskilt ofta och då endast när mätstationernas tekniska utrustning så kräver”. Detta problem är dock omfattande och har förbjudit Södra att mäta alla tall med Remas utrustningar ända sen våren 2008.
  • Vinterns snö och isproblem har också hindrat Södras sektionsmätning. Mängden problem här vägrar VMF Syd och Södra att besvara klart.

Slutligen skriver förtroenderådet att ”Vilket måttslag som skall användas vid aptering i skördaren är en tekniskt svårbedömd fråga som både medlemmar och förtroenderåd har mycket svårt att ta ställning till. (OBS det var detta ställningstagande  som motionen begärde!)

Att uttrycka denna okunskap efter ca 5 år med fuskfub och tämligen intensiv debatt på Kinds SBO är tecken på för stor nonchalans från förtroenderådsledamöter. Sannolikt har okunnig förtroenderådsordföranden stor påverkan här på vad förtroenderådet skall tycka, enligt hans uttryck flera gånger under årsmötet. (Är också nämnt här tidigare.)

 

  • Skaffa bättre kunskap så inte ett par hundra milj. kr plockas från er skogsägare varje år i detta land.
  • Södra och andra virkesköpare tycks använda fuskfub för allt mer egen vinning.
  • Följ med i skogspressen!

Lennart Bertilsson

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: