virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Bjernareds Sågverk 5

Det har kommit telefonsamtal till mej efter artikeln i ATL om Bjernareds Sågverk.
Mest f.d. kunder.
En som hört att vi inte fick några prislistor till vår apteringskurs, har nu hjälpt mej med prislista.
I denna text och bilagan ser ni vad man bör akta sej för.
1 Bjernareda bästa produkt, (22 cm+) ser inte särskilt välbetald ut när längderna skall vara 61 - 73 dm.

2 Fortfarande ingen prisökning om längden ökas 12 dm från 61 till 73 dm. Denna längdökning brukar normalt ge 30-50 kr vid ökning från 43 – 55 dm och vi vet ju att problemen ökar när 73 dm skall eftersträvas.

3 För timmer mellan 31 och 58 dm anger Bjernared ett GRUNDPRIS som man bara betalar till 85% på ALLT virket. Egentligen behövde inte raden med längdkorrektion användas eftersom det är fasta priser genast.
Synnerligen falska priser att fånga blicken med. Det innebär sänkning på 70 kr för mycket av virket vilket innebär priser som liknar kubbpriser.
Det är därför viktigt att hitta andra köpare till det som måste bli normaltimmerlängder. Om nu köpare godkänner att bara få mest tvångskap, kortare och klenare längder.

4 Ytterligare en upptäckt är att det inte får finans några sprötkvistar i klass 1 här. Alla vet ju att det lätt hittas små sprötkvistar på 30-60 mm som nu innebär ca 180 kr/m3 i sänkning. Detta skall jämföras med prisskillnad 60-80 kr/m3 mellan kval 1 och 2 i gran när kvistarna är ÖVER 60 mm.

Var och en må dra sina egna slutsatser om denna typ av virkeshandel.
Lennart Bertilsson
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: