virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Gör som Uppdrag Granskning.....

En skogsägare berättade att det finns entreprenörer på Södra (kanske även andra företag) där de avsiktligt kalibrerar så stockarna i skördaren uppfattas något grövre än vad de är.

  • På detta sätt kan de debitera en högre volym, som inte regleras förrän långt senare. Under tiden har man pengarna räntefritt.
  • Detta upplevs som en affärsmässighet som är tillåten när bortsättningarna pressat ner ersättningarna.
  • Följden kan då bli att skogsägaren också debiteras en för hög avverkningskostnad. Detta kanske inte ändras av Södra eftersom det redan kan vara gjort en preliminär slutredovisning, som tjänstemännen inte vill göra om.
  • Ibland hinner inte tjänstemannen  göra kontroll eller efterkontrollen glöms bort. Det händer också att det blir byte av personal och då kan entreprenören få behålla pengarna.

 

Eftersom kostnadsredovisningen på Södras uppdrag är erkänt  ofullständig bör hela kostnadsunderlaget begäras separat vid missanke om fel.

-  OBS! denna avvikelse får inte förväxlas med volym som försvinner vid fuskfub som Södra och andra införde eller den undervolym som uppstår vid mittmätning, som Bjernareds Sågverk tillämpar.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: