virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Varningens ord omkring avverkning!

Det kan vara på sin plats att lämna rapport  om indikationer på vilka brister som förekommer på avverkningar som ni bör motarbeta för att inte drabbas av dessa. OBS att det mesta här är färska upptäckter!

-          Små virkesköpare kan inte göra prisfiler till sina skördare. Följden blir att inte köparen tar ansvar för aptering enligt ev. löfte vid kontrakteringen. Maskinföraren får priser på allt från papperslappar till tryckta prisuppgifter att själv göra prisfiler av. Köparen tar följaktligen inte ansvar för noggrannheten vid inläggning av priserna i skördarna för apteringen.

-          Två mindre virkesköpare som jag kommit i kontakt med har inte ens dataprogram så de kan ta emot produktionsuppgifter från skördaren och se hur utfallet blev i skogen. Detta är teknik från 1990.

-           En entreprenör som körde en tid på SVEA Skog fick erfara att de inte kunde göra prisfil till hans maskin. Detta är märkligt när jag sett stor del av SVEA Skogs monter på Elmia vid två tillfälle där man marknadsförts sej som föregångare på maskinstyrning och certifierad mätning i maskiner. Tydligen är inte alla lokalkontor upprustade i takt med denna ”marknadsföring”.

-          Se till vid kontraktering att få inskrivet att ni genast efter avverkning skall ha möjlighet att få avverkningsuppgifter från skördaren liksom prisfilen. Vill ni ha stamfiler etc. skall de nå er genast efter avverkning. Företag ”fegar” med dessa uppgifter vilket övertygar mej att företag inte har ”rent mjöl i påsen”.

-          Vid konfrontation när volym inte stämmer mellan skördare och mätsedlar väljer tydligen skogsföretag  att erkänna/hänga ut entreprenör att maskinen var dåligt kalibrerad istället för att riskera bli granskade på anmälan,  inmätnings och redovisningsrutiner.

-          En maskingrupp frågades nyligen om vilka kalibreringsresultat de har på stockdiameter. Uppriktigt säger de att det vet de inte. ”Vi bara mäter och skickar in till SDC” blev svaret. ”Vi tycker att procentskillnaden i volym som vi ser på klaven är försvarbar”. Om ”svaj” över grovlekarna förekommer syns inte då.  Men någon uppgift gick inte att få. Se upp så inte det är spel för galleriet med kontroller. D.v.s. att mätning görs, som kostar 600 kr/dag, men det är inte bästa ambition på mätningskvalitet.

-          Virkesköpare betalar i fuskfub/matrisfub men apterar inte med detta i skördaren med följ att 10-20 kr/m3 hamnar i köparens ficka”. Begär prisfil från maskinen.

-

Det borde vara dags för ”varudeklarerad avverkning”.

Lennart Bertilsson

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: