virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Tystnad.....

Vi är ju många som väntar på besked efter testen på fuskfubben/matrisfubben. Nyligen kom två förhalande mejl från Skogsstyrelsen som visar vilket lågt engagemang de har. Det senaste beskedet var att jag fått tillräckligt svar vilket är helt fel. Tonen i svaret signalerar att de är besvarade av mina frågor och påminnelser.

Oviljan från Skogsstyrelsen, VMK och SLU till att lämna klarläggande svar kan bara tolkas som att matrisfubben är ett för stort problem bl.a. p.g.a. följande:
Ändring av mätningslagen är försenad ett halvt år (minst).
Avslutande resultatförmedlingen från testen är försenad.
Utlovade svar till mej kommer inte. Andra löften infrias inte.
Stockmaterialet som testats har troligen brister eftersom det inte kan diskuteras mer.
Offentligt visat material från testen visar att ca var 20:e virkesparti inte följer mätningslagens krav ens när bara en av faktorerna som kan påverka noggrannheten värderats.
Testmetoden har fått problem under tiden arbetet pågick.
Troligen har ”marknadens” krafter lagt sej i eftersom det blivit denna mörkläggning.
Avsikten som känns igen från andra ”känsliga” förhållande visar att de nämnda vill ”förankra synpunkter” i egna led först. Lars Björklund som oväntat visat resultat offentligt för ”lämplig grupp” påstod då att matrisfubben är OK. Ni må bedöma riktigheten i detta påstående mot vad jag nämnt ovan.
Troligen kommer mycket sent ett urvattnat ”konstaterande” omkring testen som inte skall uppfattas som värt att ifrågasättas.
Kostnaden var de första åren för skogsägarna enligt test på offentliga trädbanker ca 50 milj. kr årligen. Eftersom fler virkesköpande företag börjat använda fuskfubben så ökar förlusterna för skogsägarna.
Bara förlusterna genom låg ambitionsnivå och försening runt testen ovan har orsakat 25-40 milj. kr för skogsägarna. Vilken lönsam affär för marknadens virkesköpare!

Du borde ringa Skogsstyrelsen , VMK (SDC) och SLU och fråga efter svar på Mats Nylinders matrisfubstest?
Lennart Bertilsson
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: