virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Länsförsäkringar m.fl. 25. Gammalt och nytt.

Personer kontaktar mej och berättar vad de varit med om.

  En förtroendeman i föreningsrörelsen har lämnat Länsförsäkringar med sin skogsföräkring. Han nämnde flera skäl för detta.  Han tror det blir fler som upptäcker samma sak.

      ---------

Fortfarande har inte Länsförsäkringar klarat att i ett pågående försäkringsfall räkna ihop ett knappt dussin summor och konstatera att ett stort räknefel gjorts. Uppenbart anser försäkringsbolaget att ersättningen och redovisningen inte behöver vara riktig.

       ---------

   Sveaskog har stämt IF p.g.a. utelämnad ersättning för de kända kompressionsskadorna som bildades på läsidan av de stormbelastade träden. Mest på de räd som stod längst i blåsten. Redan i augusti 2005 såg jag de första av dessa skadorna. Östliga vindar av måttlig karaktär hade knäckt dessa träd.

   Detta är ju en skada som de stora stormarna orsakade. Omfattningen av stormområdena blev underskattade eftersom kompressionsskadorna inte syntes vid första besiktningen. Eller som en besiktningsman på Skogsvårdsstyrelsen sa ” de fanns inte på kartan vid stormskadebesiktningen”.

   Dessa skador motiverar också ersättning från försäkringen. Skogsägare har begärt ersättning för detta och fått flera hundra tusen.

   Gå igenom hur ni kan bevisa dessa skador genom brutna stubbar som finns kvar. Leta även upp valkar som syns i östra kanten av stormområden.

   De volymer ni redan tagit tillvara får ni bedöma. Gärna med bevis från maskinförare etc.

   Märkligt att Södra förnekar problemet genom radio och tidningar när de blir tillfrågade trots att träd brutits av i miljontals i antal.  Om det beror på att deras sågverk vill sälja av det skadade virket först utan dålig PR är det dålig hjälp till drabbade försäkringsägare.

Mängder av dessa träd når givetvis inte industri eftersom det blir massaved direkt. Därför skulle Södras omfattande insikt i problemet kunna hjälpa skogsägare.

  Förtroendemän i Södra tycker att Södras mörkläggning är märklig.

  Södratjänstemän är tämligen återhållsamma när kompressionsskadorna kommer på tal. De vet om dem men vill inte uttrycka omfattning. Kan det betyda att någon tystnadsplikt gäller i frågan?

    Hjälp till med er kunskap i frågan.

   Kan ni få andra skogsföretag att hjälpa till?

Lennart Bertilsson

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: