virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Brev från Södra

Södra högsta ledning skickade ett brev nyligen. Dock inga svar på frågor denna gång.
Bl.a. ansågs vår fråga om hur stor apteringsförlust som de accepterar på avverkningar hos skogsägare var för generellt formulerad så Södra kunde inte ge något svar. Vid skrivning har dock summor upp till 25 kr/m3 nämnts av mej. Troligen anser de denna förlust var helt OK eftersom denna gräns inte kommenteras som otillåten apteringsförlust.

Det enda som besvarats är att ursprunglig användning av fuskfub kommer att fortsätta. Möjligen detaljförändringar, skriver man. Tydligen struntar man i Skogforsks råd som kunde eliminera apteringsförlusterna.
Varför Södra inte upplyser medlemmarna om problemen med fuskfub berörs inte av Södra.

Det bör noteras att när nu sektionsmätningen ej får utföras på Södras ”Rema”-sågverk betalas virket med fuskfub/matrisfub som baserats på avverkningar där man tar ut 43 dm i medellängd. Ändå har Södra "skrämt" upp tallista till Unnefors till nästan 50 dm!!!!!
Simpelt av Södra att sträva till nästan 5 meters virke och betala avsmalningsförlusten med förhållande baserat på 43 dm!
På samma avverkningar kan finnas andra sortiment där förlusten är mer än 20 kr/m3.
Är detta desperation för att få in något av dessa ”förluster” till efterlikvid som ibland ges till leverantörer som inte bidragit själva en krona?
Som en sa:”Gösta Edström skulle agerat som han i bland gjorde, om han sett detta.”
Varför tiger så många nu?
Lennart Bertilsson
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: