virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Kunskapsnivå om fuskfub. Lektion 3. 24/1 -08

Virkesmätarna:
Dessa är tillsammans med ledningen för VMF också en grupp, som inte har höjt ett finger för de negativa konsekvenserna av fuskfubben.
De mäter sågtimrets volym (enligt en cylinder) efter toppdiametern precis som vanligt. (Se förklaringar i andra inlägg) De vet att virket betalas i en måttenhet, som påstås ska ge rättvisa åt all verklig volym i biten, även med hänsyn till avsmalning mellan grovända och topp.
Många mätare och all ledningspersonal har varit med om mätning av timmer och andra sortiment i m3fub, så de har full vetskap dessa stora skillnader mellan mätmetoderna. Ändå medverkar man till fel som slår från +4 till uppåt -20 % för skogsägarna på volymen!

Virkesmätningskontrollen har därmed också precis samma fel. Symboliskt kan man säga att kontrollen görs på järnvägen medan verkligheten körs på byvägen med kurvor och kuperade förhållanden. Hur kan detta få förekomma?

Dessutom står viktig mätningspersonal på informationsmöte till skogsägare och omhuldar fuskfubbens riktighet "Volymen räknas ut efter omräkningstal med 2 decimaler." (det hade inte varit rätt ens med 10 decimaler).
Är det okunnighet om helheten eller är de i maskopi med virkesköparna? Framtiden får visa detta.

Virkesmätningen bör inte agera på sätt som gör att skogsägare redan plockats på ca 80 milj. p.g.a. fuskfubsjippot. Det ger näring till den omfattande kritik, som redan framförts om att de inte är helt opartiska. Det sägs att mätarna "sladdar" på sympatier för sågverket där de mäter och jag vet att ledningen tillåter att sågverk testar skarpt både nya mätmetoder o betalningsmetoder.
Ett stort antal skogsägare får därför bära det negativa av detta, som borde testats i sluten miljö först.

VMF medverkar nu i en fuskfub som nu bara har 3 bokstäver gemensamt med äkta fub. Det är m3to från början till slut men "manipulerat" med två omräkningar.

Att skogsägare drabbas bryr sej inte; Förtroendemän, maskinförare, virkesmätning osv.
- Vill ni skogsägare ha det så här?
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: