virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Kunskapsnivå om fuskfub - Lektion 2 - 23/1 -08

Entreprenörer.
Som skogsbrukare bör du fundera på vad anlitad avverkningsresurs gör för att du ska få din utlovade lönsamhet.
Beroende på sortiment och skogstyp är risken stor att du går miste om 3-30 kr/m3 p.g.a. hur maskinföraren behärskar fuskfubben.
Ingen skördaredator kan aptera med omräkningstalen, som finns på prislistan. Därför uppstår beskrivna förluster i skördarnas aptering.
Oftast vet förarna om detta men bryr sej inte. Jag har dock märkt att det inte är svårt att förklara felen och konsekvenserna för en förare.
De anser att de "kör" på prisfilen de fått av avverkningskontoret/köparen. Köparen får ta ansvaret. (Vilket han inte gör eftersom han vill tjäna pengar på fuskfubben.)

De vågar därför inte ta några egna initiativ till ändring i skördarens prisfil med risk att köparen blir besviken.
Att protestera anses va otänkbart.
De anser att skogsägaren får stå sitt kast när han accepterat att handla med sin virkesköpare.
Någon lång och till synes felaktig lång stock i stor avsmalning kortar föraren manuellt men det kostar tid och förlorad rytm i arbetet. Detta sker därför bara sporadiskt.

Jag känner bara en enda entreprenör som har tagit egna initiativ och det redan efter ett par veckor med fuskfub. Han insåg genast det bedrägliga i fuskfubben.
Han har medverkat till att få en prisfil i fub omräknad till m3to, som används på privat körning. Han har fått förståelse för detta hos de skogsägare han varit hos.
Entreprenören är ett föredöme i ämnet och har varit en diskussionspartner och utvecklare av min kunskap.

Att virkesköpare har kunnat plocka av skogsägarna 80 milj. kr tror jag beror på att okunniga skogsägare "överlämnat sin avverkning till en motpart" och förmågan att förstå och bevaka sin rätt finns inte längre hos skogsägaren.
- Varför har det blivit så?
- Vad vill du göra åt det?
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: