virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Oseriöst ATA etc.

Kommentaren som finns under Oseriöst ATA 25 (Rubriken ”Försvunnet virke”) är en person i raden som belyser kulturen som märks numera i avverkningsbranschen.

Min önskan i nyårstid är att det är dags att något skogsföretag verkligen tar täten och utför avverkningsuppdrag som är enligt annonser och löften på skogsdagar. Även enligt upphandling med skogsägare och entreprenörer.

 Låt denna värdefulla kommentaren bli start på mera öppna synpunkter på detta forum om vilka erfarenheter ni ser behov av om förbättring på avverkningsuppdrag.

Det känns extra värdefullt som nu när synpunkter kommer från personer som sett detta som yrkesmän och inte bara som drabbad skogsägare.

Alla ni som erkänt att ”det kördes innerkurva för mycket i stormen” och orsakade olösliga problem vid redovisning etc. Dela med er!

Det som hänt får inte hända igen.

Jag är givetvis medveten om att mycket avverkningsjobb gjordes även med god inlevelse och bra resultat men vi måste arbeta bort inslagen av misslyckande som vissa tycks göra med alltmer nonchalant inställning.

 

Jag vet att många bytt avverkningshjälp efter stor besvikelse från senaste avverkning (både storm och vanlig avverkning). Min uppfattning är att jag vet inget företag som helt sköter sina åtagande. Därför är det mycket fördröjd effekt av att byta företag.

 

Som bevis på likgiltigheten att göra ett bra arbete är de upprepade synpunkter typ ”Vi är inte sämre än andra.”

Eller ”Vi konkurrerar med kostnad och inte med pris.”

Vi har inte råd att göra bättre jobb än andra.

  Välkomna med utförliga och korrekta synpunkter  i ämnet.

Eftersom kommentarerna är lite dolda på detta forum så skriv gärna att jag får lyfta upp dem som direkt synliga inlägg på forumet.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 O fattbart
skriven :

Hoppas att önskan om perfekta avverkningsuppdrag kommer att förverkligas, och inte bara en enda gång. Det måste ske hela tiden framöver. Målsättningen krävs stora förendringar inom skogsbranchen i landet: nuvarande systemet av skogsägarföreningarna, VMF och SDC måste skrotas och alt ska baseras på fristående och opartiska organisationerna (genom fristående o. opartiska representanterna). Den som köper eller förädlar virket får inte vara parallelt skogsägarens representant, sådant är läget i det riksomfattande, lagstiftade skogsvårdsföreningssystemet i det östra grannlandet.



Kommer med mera i den närmaste framtiden.



Gott Nytt År 2009 (bättre än 2005) till alla hårtdrabbade inom skogsbranchen. Hoppas att Vi alla får äntligen rättvisa år 2009.

2 O fattbart
skriven :

Jag kompletterar min egen kommentar med linken till Finlands lag/ lagen om skogsvårdsföreningarna. Bekanta med detta, gärna i helhet, men speciellt med 7 §



http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1998/19980534



Lagens 7 § gäller Skogsvårdsföreningarnas roll inom virkeshandel. Namnet Skogsägarföreningen är alldeles vilseledande i Sverige, däremot kan de finska skogsvårdsföreningarna kallas på riktiga skogsägarförening. Dom är fristående, enligt lagstiftning oblikatoriska i hela landet och viktigast av allt: dubbelrollen är lika med förbjudet (gäller sv-föreningen o. funktionärerna) inom virkeshandel (7 §). Skogsägaren kan garanterad vara säkert på att sv-föreningen bevakar endast hans/hennes fördel i virkeshandel, mätning i allt annnat. Dom är laglydiga, eftersom lokala sv-föreningarna bevakas av distritkorganisationen, rikstakorganisationen och Jord-och skogsbruksministeriet.



Detta eller nära motsvarande systemet torde utföras och tillämpas över hela Sverige och skrota nuvarande vampyrsystemet. Det räcker med skogsmarkslaveriet för gott.



Återkommer snart