virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Fuskfub: Weda

Mer fuskfub? Volym och apteringsmässigt vet vi att fuskfubben plockar skogsägare på stora värden. Hittills mer än 100 milj.
 När Stora och Weda i våras presenterade sin version av fuskfub som de ibland kallar för toppfub så misstänkte jag att det kan bli början på nya förluster för skogsägare.
 Detta tycks bekräftas i Wedas nya prisutspel i höst.
 Detta tyder på effekter som förstärker fanskapet med fuskfub som kanske inte ens de som lanserade fuskfub kunde tänka sej.
 Eller är det som några sagt? ”Om det rörs om i grytan fortare än motparten hänger med i, så kan man utnyttja nya möjligheter som dyker upp för egen vinning!”

Vad är det då som hänt?
 Weda förmedlar numera information till pressen att de höjt timmer och massavedspriset. Vad som är helt sanning är att de höjt klentimmerpriserna enbart och massaveden.
 
Vad som inte meddelats tydligt tidigare (men nu) är att timmer o klentimmerpriserna sänktes i april med 65 kr.
Förtydligande kan också göras för klentimmer som egentligen sänktes mellan 45 – 135 kr beroende på grovlek.

 Så det riktigt allvarliga: Dessa prisändringar som nämns i marknaden gäller för de prislistor (sannolikt skugglistor) som köpsågverken gjort för styrning av längder etc. och betalning mellan köpare.
 Prislistan som Weda presenterar och använder för betalning mot skogsägarna har pris som ligger långt under.
 På slutavverkning är det sänkning som vida överträffar skotningskostnaden.

 Är det en lapsus som inträffat och ingen reagerat eller är det ett sätt att plocka skogsägarna på mer pengar på fuskfubben?
 Det sista kan inte uteslutas eftersom inte svar på frågor, som berör ovanstående beskrivning och ställda till ansvariga på Weda, besvarats på två veckor.

 Tråkigt att tidningar medverkar till denna felaktiga presentation. Ex. skogstidningen Skogsland förmedlade i rubriken ”Weda Skog höjer timmerpriset”.
 Detta anser jag mot vad som är känt ger fel signaler till er skogsägare.

 Sammanfattning:
 1. En tydligen ”obemärkt” stor prissänkning några månader strax före sommaren, i en tid när inte köparna hinner ta hand om mer virke, försöker man skapa förutsättningar på hösten att säga ”nu är det segelvindar” fast det är sämre förutsättningar än från känd period tidigare.
 2. Diskret används fuskfubben/matrisfubben, som få skogsägare ännu kan värderingsnivån på, för att skapa en låg och bekväm plattform prismässigt för köparen.
 - Är det inte dags att sluta med detta taktiska utnyttjande av fuskfubben, som dessutom sker med VMF, VMR och Skogsstyrelsens täckmantel?
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: